Mike Leigh filmje nyerte a 61. Velencei Filmfesztivált

MTI/Index
2004.09.11. 23:57
A 61. velencei filmfesztivál fődiját, az Arany Oroszlánt Mike Leigh rendező Vera Drake című filmje nyerte el a szombati záróünnepélyen kihirdetett döntés szerint.

#alt#
Mike Leigh

Mike Leigh alkotása egy angliai "angyalcsináló" bábaasszonyról szól, a történet a múlt század ötvenes éveiben játszódik, és főszereplője, Imelda Staunton a legjobb női alakítás díjára is esélyes volt. Staunton a díjat szombat este meg is kapta a közönség értékítéletére sokat adó hivatalos bírálóktól.

Ezüst Oroszlánt kapott két film: a zsűri nagydíját a spanyol Alejandro Amenábar Mar adentro című alkotása nyerte el. A film egy teljesen béna férfi törrténete, aki ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy méltóságban haljon meg. Alakítóját, Javier Bardemet a legjobb férfi főszereplő díjára tartotta méltónak a velencei zsűri idén. A rendezés különdíját a dél-koreai Bin jip rendezője, Kim Ki Duk vehette át, aki öt évvel ezelőtt hasonló elismerésben részesült Velencében.

A "Marcello Mastroianni" különdíjban Marco Luisi és Tommaso Ramenghi részesült Lavorare con lentezza című filmjéért. A Jövő Oroszlánja elsőfilmes díjat Ismael Ferrouki vehette át és Francesco Munzi különdíjat kapott.

A digitális filmek kategóriájában Mania Akbari munkáját emelte ki a zsűri, míg Lucio Pellegrini és Gianni Zanasi alkotása különdíjban részesült. A Corto Cortissimo szekcióban, ahol Schilling Árpád Határontúlja is indult, Kamel Cherif vitte el a fődíjat, Peter Foott pedig különdíjat kapott. Az európai rövidfilmek kategóriájában Steve Hudson Goodbye című filmje kapta a legmagasabb velencei elismerést.