Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mike Leigh filmje nyerte a 61. Velencei Filmfesztivált

MTI/Index
2004.09.11. 23:57
A 61. velencei filmfesztivál fődiját, az Arany Oroszlánt Mike Leigh rendező Vera Drake című filmje nyerte el a szombati záróünnepélyen kihirdetett döntés szerint.

#alt#
Mike Leigh

Mike Leigh alkotása egy angliai "angyalcsináló" bábaasszonyról szól, a történet a múlt század ötvenes éveiben játszódik, és főszereplője, Imelda Staunton a legjobb női alakítás díjára is esélyes volt. Staunton a díjat szombat este meg is kapta a közönség értékítéletére sokat adó hivatalos bírálóktól.

Ezüst Oroszlánt kapott két film: a zsűri nagydíját a spanyol Alejandro Amenábar Mar adentro című alkotása nyerte el. A film egy teljesen béna férfi törrténete, aki ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy méltóságban haljon meg. Alakítóját, Javier Bardemet a legjobb férfi főszereplő díjára tartotta méltónak a velencei zsűri idén. A rendezés különdíját a dél-koreai Bin jip rendezője, Kim Ki Duk vehette át, aki öt évvel ezelőtt hasonló elismerésben részesült Velencében.

A "Marcello Mastroianni" különdíjban Marco Luisi és Tommaso Ramenghi részesült Lavorare con lentezza című filmjéért. A Jövő Oroszlánja elsőfilmes díjat Ismael Ferrouki vehette át és Francesco Munzi különdíjat kapott.

A digitális filmek kategóriájában Mania Akbari munkáját emelte ki a zsűri, míg Lucio Pellegrini és Gianni Zanasi alkotása különdíjban részesült. A Corto Cortissimo szekcióban, ahol Schilling Árpád Határontúlja is indult, Kamel Cherif vitte el a fődíjat, Peter Foott pedig különdíjat kapott. Az európai rövidfilmek kategóriájában Steve Hudson Goodbye című filmje kapta a legmagasabb velencei elismerést.