Hódít az orosz vámpírfilm

MTI
2004.10.14. 12:32
Moszkvában hódít az orosz vámpírfilm, a Nocsnoj Dozor. Egyre több mozijegy fogy a többi filmre is, hiszen épülnek a multiplex-paloták.

Míg a mozijegyek ára csökken, a filmszínházak üzleti forgalma évről évre 30-50 százalékkal nő. 2004-re összesen 180 millió eurónak megfelelő bevételre számítanak mozijegyek eladásából. Ehhez hozzájárul az orosz filmgyártás lassan beinduló minőségi fellendülése is. A Nocsnoj Dozor című orosz vámpírfilm például 15 millió eurós bevételével a második helyre utasította A gyűrűk urát, ami 13 milliót hozott Oroszországban.

Az év első felében hat új mozi épült, összesen 38 teremmel, és a második félévre 52 új teremmel számolnak a szakértők, akik szerint a mozipiac sehol nem virágzik olyan mértékben, mint Oroszországban. Pedig 1996 előtt egyetlen korszerű orosz filmszínház sem működött, és csak 2002-ben épült fel az első igazi multiplex-mozi, kilenc teremmel.

Az egykori Szovjetunó legnagyobb filmpalotájában, az Új Arbaton - Moszkva egyik bevásárló utcájában - épült "Október"-ben 1998 óta már nem vetítenek. A mozi többségi tulajdonosa jelenleg a Gazprom gázmonopólium média leányvállalata most azt tervezi, hogy 2005-re minden eddigi rekordot megdönt majd a filmpalota és tíz termével, 3600 ülőhelyével a moszkvai filmfesztiválok színhelye lesz a jövőben.