Mátyás
-6 °C
1 °C

Román aktivisták az Új Eldorádó torontói bemutatóján

Index
2004.10.17. 09:52
Nagy érdeklődés közepette mutatták be október 3-án Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmjét az ötödik Planet in Focus (Fókuszban a Föld) Filmfesztiválon Torontóban - tájékoztatta az Indexet Tóth Krisztina, a Budapest Film munkatársa.

A zsúfolásig megtelt teremben az eseményen résztvevő rendező válaszolt a közönség és az újságírók kérdéseire a film vetítése után. Mint ismeretes, egy kanadai-román vegyesvállalat Európa legnagyobb külszíni fejtésű aranybányáját szeretné megnyitni a romániai Verespatakon, hogy utána cianidos eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt nyerjen ki. Előtte azonban négy falu lakosságát kell elköltöztetni, és a kitermelés tervezett helyéről a lakóházakon és középületeken túl el kell tüntetni a temetőket és a templomokat is.

A drámai eseményeket megörökítő film torontói bemutatóján sok Kanadában élő román származasú aktivista a bányanyitás ellen tiltakozó röplapokat osztogatott. Az esemény zárásakor Kocsis Tibor átadta a film VHS kazettáját a kanadai román konzul a vetítésen megjelent képviselőjének.