Berlusconiról szól Nanni Moretti új filmje

MTI
2004.10.20. 21:17
Silvio Berlusconi olasz kormányfő ihlette meg Nanni Moretti filmrendezőt legújabb alkotásának elkészítésére: A kajmán című film forgatását áprilisban kezdik, s várhatóan 2006 márciusában mutatják be.

A Berlusconiról szóló mozi forgatókönyvét - Moretti és Heidrun Schleef ötletei alapján - Moretti, Francesco Piccolo és Federica Pontremoli írta. Figyelemre méltó, hogy Moretti ezúttal csak rendez, a korábbi gyakorlattól eltérően nem vállal főszerepet a filmben. A La Repubblica című olasz napilap szerdai írásában úgy véli: a veszélyes hüllőt idéző cím utalás arra, hogy a lap jeles szerzője, Franco Cordero kommentárjaiban mindig kajmánhoz hasonlította a jelenlegi olasz kormányfőt, amely a ragadozóhoz hasonlóan ragadja meg és falja fel áldozatait, pontosabban politikai és üzleti ellenfeleit.

Moretti eddig kilenc filmet rendezett, s mindegyikben főszerepet is vállalt. Az 1953-ban született színész-rendező - az amerikai Woody Allenhez hasonlóan - sokszor önmagát alakította komédiáiban, de nem csak a könnyed műfajokban mozog otthon, az európai mozi "szerzői fimjeinek" hagyományát éleszti újra, mint például a Kedves naplóm című alkotásában. A fiú szobája című filmje 2001-ben Cannes-ban nagydíjas lett.