Tom Cruise Nobel-botránya

MTI
2004.11.02. 15:56
"A szcientológia manipulatív szekta, és nem egyeztethető össze Alfred Nobel végrendeletével, amelynek alapján a Nobel-békedíjat odaítélik" - vélekednek Norvégiában azzal kapcsolatban, hogy Tom Cruise-t, a szcientológia híveként ismert amerikai filmsztárt hívták meg műsorvezetőnek az idei Nobel-békedíjast köszöntő koncertre.

A szcientológia norvég bírálói, köztük Andreas Heldal-Lund hangoztatták, hogy Cruise-nak a "manipulatív szekta" érdekében kifejtett munkássága nem egyeztethető össze Alfred Nobel végrendeletével, amelynek alapján a Nobel-békedíjat odaítélik. Geir Lundestad, a Nobel Intézet igazgatója azonban azt nyilatkozta, hogy "Cruise-t híres emberként, és nem a szcientológia híveként szerződtettük".

A "VG" című lap pénteki jelentése szerint azonban Tom Cruise ennek ellenére az eredeti tervnek megfelelően Oprah Winfrey tévés műsorvezetővel együtt fellép Oslóban december 11-én. "Visszalépésről soha nem esett szó" - jelentette ki Cruise Los Angelesben. A koncertet a környezet és az emberi jogok védelme terén nyújtott teljesítményéért kitüntetett kenyai Wangari Maathai tiszteletére rendezik és olyan művészek lépnek fel a tervek szerint, mint Cyndi Lauper, Joss Stone és Patt Labelle.