Vászonra került a spanyol tégla terrorista: Eduardo Noriega

MTI
2004.11.05. 13:48
El Lobo - A Farkas - című, valós történen alapuló film főhőse egy tégla, aki 1973 és 1975 között az ETA terrorszervezet soraiba épült. A főszereplő Eduardo Noriega, Patrick Bruel francia énekes-színész ETA-vezért játszik a filmben, és az egykori Farkas - valódi nevén Mikel Lejarza - maga is közreműködött a forgatókönyv elkészítésében, Miguel Courtois rendező pedig baszk. A film péntektől a spanyol mozikban.


Eduardo Noriega
A film a Franco-diktatúra végső időszakában játszódik, amikor egy 25 éves, baszk iparost egy razzia nyomán El Lobo fedőnéven beszervezett a spanyol kémelhárítás az ETA soraiba. El Lobo, a Farkas nem tud az illegalitásról, de sikerül eljutnia a szeparatista szervezet Párizsban működő csúcsvezetőségéig.

A Farkast végül halálra ítélte az ETA. A történet tényleges szereplője ezért megváltoztatta a személyazonosságát és egy plasztikai műtét révén az arcát is. Továbbiakban is együttműködött a spanyol elhárítással, és sokáig külföldön élt. "Nem hiszem, hogy ma az ETA sejtené, ki vagyok. Baszkföldön élek, egyszerű állampolgárként. Egyszer szembetaláltam magam a szüleimmel: nem ismertek fel" - mondta el az igazi El Lobo egy rádióinterjúban.