Prágában forgatnák a Csillagok háborúja tévésorozatot

2009.07.07. 13:12 Módosítva: 2009.07.07. 13:16
A cseh állam nem kínál adókedvezményt a filmeseknek, ezért támogatást kérnek Lucasék.

George Lucas filmrendező és producere, Rick McCallum szívesen forgatná a készülő Csillagok háborúja (Star Wars) tévésorozatot Csehországban, de ehhez a cseh állam támogatását is várják, mert támogatás néllkül túl nagyok lennének a költségek.

Rick McCallum, a Star Wars-filmek producere hétfőn a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon a cseh televíziónak elmondta, hogy az új sorozat munkálataira száz-százötven millió dollárt (húyz-harmincmilliárd forint) költenének el az országban, ami szerinte kiváló helyszín lenne, és megfelelő szakmai hátteret nyújtana a stábnak is. Csupán az a bökkenő, tette hozzá hogy túl költséges a forgatás. Ugyanis a környező országokkal, például Magyarországgal, szemben a cseh állam nem kínál adókedvezményeket a filmeseknek.

Pedig George Lucas, akinek csapata áprilisban kezdett dolgozni a Red Tails című amerikai háborús filmen egy prágai filmstúdióban, a minap azzal érvelt a Mlada fronta Dnes című napilapnak nyilatkozva, hogy a Star Wars-projekt négy évre adna munkát közvetlenül kétszáz, közvetve ötszáz helyi alkalmazottnak.

Mirek Topolánek korábbi cseh kormányfő úgy vélte, hogy a befektetési törvény módosításával gyorsan meg lehetne oldani a problémát. A Cseh Filmkamara is sürgette, hogy az állam végre egyértelműen tisztázza a külföldi filmesekre vonatkozó szabályokat.