Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Betiltottak egy román filmet Velencében

2009.09.08. 15:08 Módosítva: 2009.09.08. 15:08
Leállították a velencei mozikban Boby Paunescu román filmrendező Francesca című produkciójának további vetítéseit. Két olasz politikus tiltakozása miatt hozták meg a döntést.

A nemzetközi filmfesztivál Orizzonti programjában a múlt héten kétszer is levetített film alkotóit perrel fenyegette meg Alessandra Mussolini európai parlamenti képviselő és Flavio Tosi, Verona polgármestere, akiket alaposan felbőszített a film néhány rájuk utaló mondata.

"Nem hallottad, hogy az a kurva Mussolini holtan látna minden románt?" - kérdezi a film főhősét, a jobb élet reményében Olaszországba vágyó óvónőt az apja.

Egy másik kitétel a veronai polgármesterről állítja, hogy "egy idióta, aki meg akarja tisztítani a románoktól a várost".

A produkciót forgalmazó Fandango vállalatot jogi úton szólították fel, vágja ki az ominózus részeket a filmből. A cég azonban a "művészi integritás védelmében" elzárkózott a követeléstől.

A velencei mozik üzemeltetője vasárnap jelentette be, hogy felfüggesztették a Francesca vetítését. A produkciót a tervek szerint október végén tűzték volna az olasz mozik műsorára.