Csak amerikai filmekre fogynak a jegyek

Index
2004.11.30. 11:56
A strasbourgi Európai Audiovizuális Megfigyelõ utoljára feldolgozott, 2002-es adatai szerint - uniós politika ide vagy oda - továbbra is az amerikai filmek nyomasztó fölénye jellemzi az európai mozik kínálatát. Gyûrûk ura: évi 52 millió európai nézõ, Harry Potter: 48 millió, Pókember: 30 millió - írta a Népszabadság.

Az a 933 millió néző, aki bemegy a mozikba 71 százalékban amerikai alkotást nézett - miközben pattogatott kukoricát és kólát fogyasztott hozzá. Hazai produkciót húsz, egyéb nyugat-európait pedig mindöszsze 7,9 százalékban láttak. Azaz nemcsak Kelet-Európa, de Ázsia, Afrika, Latin-Amerika, Kanada és Ausztrália együtt is csak a morzsákon osztozhatott.

Az aránytalanság fordított irányban még megdöbbentőbb: 2001-ben az USA egyetlen mozinézője sem látott osztrák, belga, dán vagy finn filmet, de olaszt sem. Federico Fellini hazája tehát ebben az évben egyetlen produkcióval sem tudta magára felhívni a figyelmet a több millió olasz származású amerikainál sem. Értelemszerűen a brit filmgyártás vitte el az amerikai pálmát (41 millió újvilágbeli néző); jócskán lemaradva következnek a spanyolok (18 millió), és a franciák (14 millió).