Alfréd
-3 °C
3 °C

Tarol a borbarát film

2005.01.13. 16:59
Az idei éveleji díjszezon még alig a felénél tart, mégis egyértelműen kirajzolódik, milyen filmek az év nagy kedvencei. Az egyik legnagyobb favorit egy kis film, Alexander Payne, a Schmidt története rendezőjének új, melankolikus vígjátéka, a Kerülőutak (Sideways) - adta hírül az IC Press.

A borokról és nővadász férfiakról szóló történet eddig több mint 50 díjat kapott és legalább ennyi jelölés mutatja, hogy igazi kedvenc készült - sőt, a Kerülőutak alkotói valószínűleg felkerülnek az Oscar-jelöltek listájára is. A Golden Globe-jelölések vagy a rangos Independent Spirit-díj azt mutatja, hogy érdemes aprólékos gonddal készíteni egy filmet. Alexander Payne ugyanis minden részletre kiterjedő pontossággal rendez. Nemcsak a szereplőit válogatja nagy körültekintéssel, hanem a filmben szereplő számtalan bort is maga válogatta.

A borlista gondos összeállításának azonban színészei hiába örültek: ők ugyanis a forgatáson csak színezett vizet ihattak - másképp a megismételt felvételek alatt valószínűleg minden nap alaposan eláztak volna. Payne, aki nagy borbarát és borszakértő, néhány nap forgatás után azonban belátta, hogy módszere túl szigorú. Maradtak ugyan a műborok, de a forgatási szünetekben engedélyezett egy-egy pohárnyi kóstolót. Természetesen ő választotta melyik fajta, melyik évjáratából.

A Kerülőutak hazai bemutatója február 3-án lesz.