Nem szerepel a Sorstalanság a Berlinálén vetítendő filmek listáján

MTI
2005.01.21. 13:36
Nem szerepel az 55. berlini filmfesztiválon (Berlinale) vetítendő filmek eddig nyilvánosságra hozott listáján a Sorstalanság, az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre művéből készült, Koltai Lajos rendezte film.

Az elmúlt hónapokban voltak olyan hírek, hogy a Sorstalanságot vetítik a Berlinalén, de a filmfesztivál szóvivője az MTI érdeklődésére pénteken azt közölte, hogy ezek a hírek nem a fesztivál vezetőségétől származtak.

A Berlinalét február 10. és 20. között rendezik, a nyitó film a francia Régis Wargnier Man to Man című, francia-brit produkcióban leforgatott filmje lesz. A fesztivált Bill Condon amerikai-német filmjével zárják, a mű Alfred C. Kinseyről a híres amerikai szexológusról szól.

A hivatalos programban 21 film versenyez a Berlinale fődíjaiért, az Arany és az Ezüst Medvékért. Wargnier filmjét a hivatalos programban vetítik, ugyanúgy, mint az orosz Alekszandr Szokurov Nap című, Hirohito japán császárról szóló filmjét. Szokurov ezzel a filmjével trilógiát zár le, az előző részekben Hitler és Lenin alakjával foglalkozott.

Versenyen kívül vetítik a brit Ken Loach, az olasz Ermanno Olmi és az iráni Abbász Kiarosztami filmjét. Az idei berlini filmfesztivál zsűrijének elnöke Roland Emmerich német rendező.