Az Aviátor és a Vera Drake nyert a Baftán

2005.02.14. 18:05
Martin Scorsese Aviátora nyerte a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (Bafta) Oscar-előrejelzőnek tekintett díjainak javát a szombat esti londoni díjkiosztón, de sem a rendező, sem a főszereplő, a különc amerikai milliárdos kalandort, Howard Hughest alakító Leonardo DiCaprio nem kapott személyre szóló elismerést a londoni West End mozi- és színházi negyedének közepén, a Leicester Square-i Odeon filmszínházban megtartott idei, 56. gálán.

Scorsese a milliárdos Howard Hughes-t alakító Leonardo DiCaprio-val jelent meg a díjátadó ünnepségen. Az Aviátorban a Katharine Hepburn-t játszó Cate Blanchett lett a legjobb női mellékszereplő, és a Golden Globe döntnökeihez hasonlóan a briteknek is Jamie Foxx játéka tetszett a legjobban.

A britek is ünnepelhetettek: az alacsony költségvetésű Vera Drake a rendezői mellett a színésznői díjat is besöpörte a címszereplő Imelda Stauntonnak köszönhetően. A legjobb férfi epizódszereplő Clive Owen lett, a Közelebb (Closer) című filmben nyújtott alakításáért, ami már egy Golden Globe-ot és egy Oscar-jelölést is hozott számára.

A Bafta 2001 óta februárban kerül kiosztásra, a Golden Globe és az Oscar közötti időszakban. A tavalyi Bafta-gálán A Gyűrűk Ura (Lord of the Ring) filmtrilógia utolsó epizódja, és a Kapitány és katona (Master and Commander - The Far Side of the World) kapta a legrangosabb elismeréseket: az előbbi lett a legjobb film, az utóbbi alkotója, Peter Weir pedig a legjobb rendező díjával távozhatott.