Lars von Trier mégsem gyilkol szamarat

MTI
2005.03.04. 12:08
Nemcsak Nicole Kidman nem vállalta a forgatást, de a szamár kivégzésének sem sokan örültek a Manderlay című filmben, így Lars von Trier dán rendező haldokló szamár és Kidman nélkül forgat.

A jelenetben bemutatták volna a szamár levágását, amit az éhezők feldarabolnak. A képsor miatt a film egyik főszereplője, John C.Reilly már tavaly áprilisban otthagyta a forgatást.

"Az állatok jóléte fontos, de az emberek jóléte a szememben még fontosabb, és ebben benne van a véleménynyilvánítási szabadság és a politikai vitához való jog" - írta a Táncos a sötétben rendezője a Ritzau sajtóügynökségen keresztül. A Ritzau szerint a rendező attól tartott, hogy a szamárral kapcsolatos vita elhomályosítja a film politikai és szociális üzenetét.

A Manderlay, amelyet Svédországban forgatnak, a második része von Trier trilógiájának, amelynek a Dogville volt az első része. A filmet június 3-án mutatják be. A szereplők között láthatjuk Danny Glovert, Lauren Bacallt és Udo Kiert: Bódy Gábor Psychéjének Ungvárnémeti Tóth Lászlóját.