Újra magyar film a szlovák mozikban

2005.03.17. 12:20

Hosszú évek után a szlovák mozikban újra vetítenek magyar filmet, Mészáros Márta Nagy Imre-filmjét, A temetetlen halott-at. A filmet a március 7-i pozsonyi díszbemutató óta vetítik a szlovák mozik. Áttörést jelent A temetetlen halott sikere, hiszen a rendszerváltás óta alig jutott el magyar film a szlovákiai közönséghez, 1993 óta ez csupán a harmadik magyar filmalkotás a szlovák mozikban.

A március 7-i díszbemutatót óriási érdeklődést övezte: Michal Kovác, a Szlovák Köztársaság első elnöke mellett a szlovák kormány alelnöke, a kulturális miniszter és több államtitkár is részt vett a bemutatón, a sajtó érdeklődése is példátlan volt, több mint száz újságíró volt kíváncsi a magyar-szlovák-lengyel koprodukcióban készült filmre.

"Mészáros Márta nevét ezzel a koprodukcióval mindörökre beírta a szlovák film történetébe" - köszöntötte a Vecernik című újság a Nagy Imre-filmet. Való igaz, hogy a magyar-szlovák koprodukciók tekintetében is áttörést jelent Mészáros Márta filmje, hiszen húsz évvel ezelőtt, 1985-ben készült utoljára a két ország koprodukciójában filmalkotás, a Korparancs című film.