Ridley Scott királysága

2005.04.20. 14:45
Scott 1977-ben debütált rendezőként első játékfilmjével, a Párbajhősökkel (The Duellist), Joseph Conrad történetének egyedülálló feldolgozásával, majd elkészítette azt a filmet, mely popkultúra egyik legmeghatározóbb mozijává vált: a Nyolcadik utas a halál-t (Alien). Philip K. Dick novellájától ihletve 1983-ban megalkotta a vérfagyasztó közeljövő világát, a Szárnyas Fejvadász című bűnügyi thrillert. 1991-ben mutatják be a Thelma és Louise-t, mely meghozta Scott számára az első Oscar jelölést. 2000-ben a Gladiátor nyitotta az új évtizedet. El is nyerte a legjobb filmért járó Oscart, és nemzetközi sztárrá tette a főszereplő Russell Crowe-t.

Mennyei királyság
Mennyei királyság

2001-ben a Hannibal-lal Scott egyik legnagyobb kasszasikerét rendezte, 2002-ben megfilmesítette Amerika egyik legtragikusabb katonai akcióját: ez lett a Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down), amiért megkapta harmadik Oscar-jelölését. Ugyanebben az évben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Ridley Scott legújabb filmje történelmi kalandfilm, a Mennyei királyság. A film a háborút, mint a béke megkerülhetetlen ellentétpárját ábrázolja egy nyugtalan, zűrzavaros korban. A lovagok és a becsület témaköréből ihletett film egy fiatal francia kovács, Balian életét meséli el, aki próbára teszi erejét, eszét és hitét, hogy jó királya lehessen a keresztes lovagoknak.

A Mennyei királyság május 5-től megy a magyar mozikban.