Magyar holokauszt- és drogfilm versenyez a szerb fesztiválon

Index
2005.07.07. 14:48
Július 17. és 23. között 12. alkalommal rendezik meg az Európai Filmek Fesztiválját Palicson, a magyar határ közelében fekvő, vajdasági fürdővárosban. Életműdíjat idén Andrzej Wajda filmrendező és Eva Ras színésznő kap, a versenyprogramban pedig ott a Sorstalanság és a Dealer, és egy válogatás új magyar filmekből - tájékoztatta az Indexet a fesztivál igazgatóhelyettese, Tolnai Szabolcs.

Koltai Lajos holokauszt-alkotása tizenhárom játékfilmmel versenyzik a fődíjért az Arany Toronyért, Fliegauf Benedek drogfilmje, a Dealer a fesztivál fő témájával foglalkozó Párhuzamok és ütközések szekcióban indul a Tolerancia-díjért.

Szerbia és Montenegró legnagyobb nemzetközi fesztiválján tavaly 35 ezren voltak. Jövő évtől pedig cross-border fesztiválként Szegeddel közösen szervezik meg: a versenyfilmek vetítése két helyszínen párhuzamosan zajlik majd. A palicsi-szegedi együttműködés beharangozásaként már idén lesz egy háromnapos program Szegeden, július 15 és 17 között. A Grand Caféban új szerb filmeket láthat a közönség, a Tisza-parton található Móra Ferenc Múzeum kertjében pedig a fiatal európai filmesek alkotásait vetítik. Lesz válogatás az elmúlt öt év legfontosabb filmjeiből, amelyek a fesztiválon szerepeltek.

A Palicsi Nemzetközi FIlmfesztivál fődíját 2004-ben Antal Nimród filmje, a Kontroll nyerte.