Sophia Loren perrel fenyegeti a szélsőjobboldalt

Index
2005.07.14. 17:06
Nem nyerte el Sophia Loren tetszését, hogy a szélsőjobboldali olasz Nemzeti Szövetség (AN) a szexuális erőszak elleni kampányához az Egy asszony meg a lánya című filmjéből vett képével aggatta tele Rómát - írja a Magyar Rádió Online.

A színésznő, aki ezzel az Alberto Moravia regényéből készült Vittorio De Sica-filmmel 1961-ben Oscar-díjat nyert, ügyvédjén keresztül perrel fenyegette meg a pártszövetséget, amennyiben nem távolítják el a plakátokat. Sophia döntését azzal magyarázta a La Repubblica című olasz napilapnak, hogy bár szörnyű bűn a szexuális erőszak és harcolni kell ellene a törvény által megszabott eszközökkel, nem gondolja, hogy az ő fotóját kell ehhez felhasználni.

Sophia Loren egész életét a művészet világához kötötte, mindig távol maradt a pártoktól, annak ellenére, hogy nagynénje Alessandra Mussolininak, az olasz szélsőjobb egyik vezéralakjának. Képének felhasználását soha nem engedte meg egyetlen pártnak és politikai csoportnak sem.

Az AN-t az elmúlt év decemberében a római bíróság már hasonló ügyben elmarasztalta. Akkor Mario Monicelli Ismeretlen ismerősök című, 1958-as, nem kevésbé híres szatírájából kölcsönöztek egy képet a római önkormányzat egyik rendelkezése elleni kampányukhoz. A népszerű olasz komikus, Totó látható rajta, amint cinkosainak, köztük Vittorio Gassmannak oktatja a kasszafúrás tudományát. Akkor Totó lánya és Gassman özvegye fordult az igazságszolgáltatáshoz.