Oliver Stone-t nem tarták elég hazafiasnak a WTC-filmhez

MTI
2005.07.30. 08:38

Oliver Stone szerint George Bush amerikai elnök visszaél a hatalmával a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta, nem neki kéne vezetnie Amerikát; a Washington Times szerint sajnálatos, hogy éppen ez a filmrendező forgat először játékfilmet a "napok napjáról". Stone szerint "szeptember 11-e után túlreagálták a dolgokat. Bush hatalmas jogosítványokat szerzett és visszaélt velük. Háborút indított Irak ellen, ami miatt csak tovább hanyatlott a gazdaság" - mondta, hozzátéve, hogy Bush rosszkor jött rossz vezető.

Stone forgatja az első hollywoodi nagyjátékfilmet az Amerikát négy évvel ezelőtt ért terrortámadásokról Nicolas Cage főszereplésével. Az 58 éves rendező már az amerikai történelem több jelentős eseményét megfilmesítette, nevéhez fűződik például a vietnami háborúval foglalkozó A szakasz vagy a Kennedy-gyilkosságról szóló JFK című alkotás.

A Washington Times már korábban sajnálkozott amiatt, hogy a Paramount Pictures éppen ezt a "összeesküvéselméletek által megzavart" rendezőt szemelte ki. Az újság szerint Steven Spielberg, Randall Wallace vagy Ridley Scott minden bizonnyal szép, sikeres mozit csinálnának, hiszen korábbi filmjeik is megfelelő pontossággal, érzelmi töltettel és patriotizmussal ábrázolták az amerikai történelem nagy pillanatait.

Az újság emlékeztet, Stone a 2001. szeptember 11-i támadások után egy hónappal egy szakértői beszélgetésen azt fejtegette: hat nagy király, báró vagy vállalat irányítja a világot, és szeptember 11-e lázadása erről szólt.