Judit
2 °C
7 °C

Kenyeres Bálint nyert Szarajevóban

MTI
2005.08.29. 10:33
A Lady Zee című bolgár játékfilm nyerte el a XI. szarajevói filmfesztivál fődíját, a rövidfilmek kategóriájában Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása bizonyult a legjobbnak. A zsűri, amelynek elnöke ezúttal Miki Manojlovic szerb színész volt, a bolgár Georgi Djulgerov rendezte alkotásnak ítélte oda a "Szarajevó szíve" ezüstszobrocskát és a 25 ezer eurós fődíjat. A nyertes bolgár filmnek Szarajevóban volt a világpremierje.


Kenyeres Bálint

A kilencnapos mustrán 170 filmet láthatott a közönség összesen 13 kategóriában. A Magyar Filmunió korábbi tájékoztatása szerint Magyarország most először vett részt három filmmel a versenyprogramban: Pejó Róbert rendezése, a Dallas Pashamende és Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje a játékfilmek versenyébe kapott meghívást. A rövidfilmek tízes mezőnyében Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje szállt ringbe a fesztivál, valamint a UIP díjáért, amelynek győztese az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjára való jelölést is elnyeri.

A háborúval való szembeszegülés jeleként megszületett rendezvény mára a Balkán legjelentősebb filmfesztiváljává nőtte ki magát. Itt tűnt fel például Danis Tanovic bosnyák rendező Senkiföldje című filmjével, amellyel 2002-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?