Harmincnégy magyar animáció az olasz fesztiválon

2005.09.23. 11:29
A világhírű magyar animáció harmincnégy remekműve látható a Matita Filmfesztiválon - tájékoztatta az Indexet Papp Csaba, a Magyar Filmunió munkatársa. A szeptember 22-én kezdődött fesztivál nagyszabású animációs filmválogatást mutat be Chieti városában, a középolaszországi Abruzzo tartományban.

A sokszínű válogatás a 60-as évektől egészen napjainkig ad ízelítőt a magyar animációs filmművészetből. A világhírű iskolateremtő alkotásokkal együtt a legújabb műveket is műsorra tűzik Chietiben. A programban a legendás alkotások mellett, mint Macskássy Gyula Párbaja, Jankovics Marcell Küzdőkje és Rofusz Ferenc Oscar-díjas A légy című filmje, a legfiatalabb generáció munkái is láthatók lesznek, köztük Csáki László Darazsak, ludak, körtefa című májusban Oberhausenben díjazott filmje.

A magyar animációnak szentelt retrospektíven Cakó Ferenc munkáit különprogramban mutatják be. A 80-as években készült nemzetközi sikert meghozó Cakó-filmekkel együtt a legutóbbi Randevút is bemutatják, mely az Európai Filmakadémia idei jelöltjei között van.