Kassovitz: a francia belügyminiszter felelős a párizsi zavargásokért

MTI
2005.11.11. 13:21
Mathieu Kassovitz

A külvárosok problémáiról tíz évvel ezelőtt forgatott A gyűlölet című 1995-ös kultfilm rendezője szerint Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter által a külvárosokkal szemben korábban meghirdetett "zéró tolerancia" ezúttal két irányban működik, és a kijelentésre az utcán látható a válasz.

A magyar származású Kassovitz saját honlapján közzétett nyilatkozatában kifejti: Sarkozy a Francia Köztársaság által képviselt elvekkel, egy nép szabadságával, egyenlőségével, testvériességével szemben foglalt állást. Kassovitz hozzáteszi: A belügyminiszter megszólalásai nem egyszerűen csak emberi és politikai tapasztalatlanságára világítanak rá, hanem egy "mini-Napóleon tisztán demagóg és egocentrikus oldalát is megmutatják".

A külvárosokat a rendező szerint nem az általános elégedetlenség lobbantotta lángra, amely ellen a bevándorlók generációi a mindennapokban harcolnak, hanem a belügyminiszterből hiányzó tisztelet a lakótelepek közösségével szemben. "A gyűlölet századok óta gyűlöletet szül, és Sarkozy még mindig azt hiszi, hogy a megtorlás az egyetlen eszköz megakadályozni a lázadást" - írja a rendező. "Sarkozy egy mini-Napóleon. Nem tudom, potenciálisan nagy-e, de holnap már nem mondhatjuk, hogy nem tudtuk előre" - zárja írását Kassovitz.