Mátyás
-6 °C
1 °C

Madridban is a Before Dawn lett a legjobb

2005.11.20. 12:16

Norvégiától Dél-Afrikáig a világ számos országából érkeztek rövidfilmek a 15. alkalommal megrendezett kísérleti filmek hetére a spanyol fővárosba. A péntek este véget ért madridi filmversenyre meghívott 34 alkotásból Kenyeres Bálint rövidfilmje bizonyult a legjobbnak: a Before Dawn nyerte el a verseny fődíját, melyet Madrid városa ajánlott fel a legjobb alkotásnak - tájékoztatta az Indexet Papp Csaba, a Magyar Filmunió munkatársa. A díj sorsáról nemzetközi szakmai zsűri döntött.

A budapesti Filmszemlén bemutatott és rendezői, valamint operatőri díjjal (Erdély Mátyás) jutalmazott Before Dawn külföldi diadalútja a Cannes-i fesztiválon kezdődött, melyet közel 40 fesztiválmeghívás követett. Kenyeres Bálint munkája képviselte a kortárs magyar filmet a legtöbb nemzetközi rövidfilmversenyen 2005-ben. Az egy snittből álló 13 perces mű Szent Pétervárott, Szarajevóban, legutóbb pedig Leeds-ben nyerte el a legjobb rövidfilm díját, és rangos elismerésekkel tért haza Belo Horizontéból, valamint Cottbus-ból is.

A Before Dawnnal a közeljövőben Teherán, Barcelona, Damaszkusz, Bukarest, Lódz és Prága filmszemléin találkozhat a külföldi közönség.