Emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál Budapesten

MTI
2005.11.24. 14:20
A II. világháború emlékezete áll a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál ez évi, december 1-jén kezdődő programjának középpontjában - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A második alkalommal megrendezendő, négynapos fesztivál védnöke Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az esemény központja a Toldi mozi, a retrospektív vetítések helyszíne pedig az Örökmozgó Filmmúzeum. A fesztivált Gazdag Gyula filmrendező nyitja meg.

A fesztivált az OSA Archívum (a Közép-európai Egyetem társintézménye) és a Verzió Film Alapítvány szervezi azzal a céllal, hogy több szempontból és kritikusan láttassa a világ állapotát - áll az összegzésben.

Az idén látható dokumentumfilmek feltárják, hogyan él - vagy éppen nem él - a világháború az egyes országok, nemzetek, régiók és korosztályok emlékezetében. A Hitchcock szerkesztette, a koncentrációs táborok felszabadítását dokumentáló film csakúgy része a programnak, mint a második generációs, az apa náci múltjával szembesítő 2004-es német dokumentumfilm.

A Verzió2 programja keretében negyven, 2000-2005 közt készült dokumentumfilmet mutatnak be a világ minden tájáról. A hat tematikus blokkba sorolt alkotások polgárháborúkról, háborús bűnökről, politikai elnyomásról, idegengyűlöletről és rasszizmusról, a nők társadalmi egyenlő(tlen)ségéről, a gyermekek és kisebbségben élők jogairól szólnak.