Magyar származású francia rendezőre emlékeztek Párizsban

MTI
2005.11.24. 20:49

Yves Kovács Yves Kovács magyar származású francia újságíró-rendezőre emlékezett két szintén magyar származású művészről készített portréfilmjének levetítésével csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet.

Az 1934-ben a franciaországi Tours-ban született Yves Kovács neves rendezők - köztük Eric Rohmer, Roberto Rossellini és Orson Welles - asszisztenseként sajátította el a filmezés alapjait. Mintegy 210 tévé- és dokumentumfilmet rendezett szinte valamennyi francia országos tévécsatornának, melyeket számos díjjal jutalmaztak francia fesztiválokon. Rendezői pályafutásával párhuzamosan a legjelentősebb francia filmes folyóiratok - köztük a Cahiers du Cinéma, a Télérama, a Film-Journal - hasábjain jelentek meg írásai.

A Párizsi Magyar Intézet emlékestjén - amelyen jelent volt az 1998-ban elhunyt rendező özvegye is -, két magyar vonatkozású portréfilmjének levetítésével emlékezett Yves Kovácsra: az 1976-ban forgatott André Kertész: 65 év fotográfia és az Etienne Hajdu, avagy a párhuzamos világ című alkotásokkal.