Francia közönségdíjat kapott a Nagy Imre-film

MTI
2005.11.28. 11:46
Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje nyerte el a közönségdíjat vasárnap este a 16. Történelmi Filmek Fesztiválján a franciaországi Pessacban.

A Nagy Imre 1956-os szerepéről szóló magyar mozival nyílt meg múlt szerdán a Bordeaux melletti kisvárosban zajló ötnapos tematikus mustra, Európa - egy szenvedély története címmel.

A megnyitó estéjén egyszerre két teremben vetítették a filmet. Mészáros Márta szerint a teltházas közönség már a bemutatón nagyon jól reagált. Még kétszer vetítették A temetetlen halottat az egyszerre öt teremben, nyolcszáz néző előtt zajló filmes seregszemlén.

A pessaci bemutató volt egyben a franciaországi premier is, amit mindenképpen szeretett volna a fesztivál megünnepelni, hogy így is segítse a Mészáros-film terjesztését Franciaországban - hangsúlyozta Francois Aymé fesztiváligazgató.

A versenyprogramban Mészáros Márta A temetetlen halott című filmje mellett további hat - egy amerikai, egy japán, egy brit, egy izraeli, egy argentin és egy francia - történelmi témájú játékfilm szerepelt. A fődíjat a zsűri Margarethe von Trotta rendezőnő elnökletével Kobajasi Maszahiro Bashing című alkotásának ítélte.