Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kenyeres rövidfilmje a francia és magyar mozikban

2005.12.01. 12:49

Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása fesztiválsikereinek köszönhetően hamarosan a francia moziforgalmazásba kerül - tájékoztatta a Budapestfilm az Indexet. A 13 perces világotjárt mű ugyanis a hétvégén véget ért bukaresti DaKino díjai mellett a 26. Villeurbanne-i Rövidfilm Fesztivál G.R.A.C.-díját is elnyerte Franciországban.

Ez a Before Dawn tizenegyedik külföldön elnyert díja, mely a szakmai elismerés mellett azt is biztosítja, hogy a film a fesztiválok közönsége után a mozinézőknek is bemutatkozhasson. A G.R.A.C. (Regionális Társulás a Filmművészet Népszerűsítéséért) forgalmazási díja lehetővé teszi, hogy Kenyeres rövidfilmje a közel ötven francia mozit számláló G.R.A.C. hálózatában a vetítővásznakra kerüljön. A hazai moziközönség januártól láthatja Lars von Trier Manderlay-jának kísérőfilmjeként Kenyeres alkotását, mely a Budapest Film gondozásában jelenik meg.

A Before Dawn című film Cannes-i premeirje óta, melyet azóta közel 40 fesztiválmeghívás követett, Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbusban, Madridban, és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával. A Before Dawn című filmet jelenleg az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléje egyikén, a lódz-i CAMERIMAGE fesztiválon vetítik.