Árvai Jolán-díj és FMS fesztivál a Filmes Házban

Index
2005.12.06. 14:31
A Fiatal Művészek Stúdiójának filmtörténeti ritkaságaiból rendeznek fesztivált a Ráday utcai Filmes Házban december 16-18-ig. Ekkor hozza nyilvánosságra az Árvai Jolán-díjat odaítélő kuratórium a 2006-os díj jelöltjeinek névsorát.

1985 és 1996 között a Magyar Televízióban működött a Fiatal Művészek Stúdiója, amely filmtörténeti jelentőségre tett szert. A stúdiót Fehér György és Radó Gyula alapította még 1975-ben, de igazi jelentőségét Árvai Jolán vezetése alatt nyerte el. Számos műfajban készültek itt a legkülönbözőbb filmes kísérletek, többek között Sopsits Árpád, Kamondi Zoltán, Dér András, Dettre Gábor, Forgács Péter, Enyedi Ildikó, Grunwalsky Ferenc, Janisch Attila és Gothár Péter rendezésében.

"Mindig segített. Ha elakadtunk a munkában, ha eltévedtünk az életben, magánéleti válságokban, zavaros pénzügyekben, ha harcolni kellett az igazunkért - írja Kamondi Zoltán Árvai Jolánról. - Mindenben. Sosem engedte, hogy viszonozzuk. Mindig visszahúzódott, a háttérben maradt, finoman, elegánsan. Nem engedte, hogy segítsünk, akkor sem, amikor talán nagy szüksége lett volna a szeretetünkre. Csak azt engedte meg, hogy boldoggá tegyük azzal, amit csinálunk, írunk, leforgatunk. Ha boldog volt, tudtuk, hogy jó a film, a snitt, az írás, hogy tehetségesek vagy tisztességesek voltunk. Az öröme volt a mércénk tizenhat éven keresztül."

Az Árvai Művek címmel dokumentumfilm készül Árvai Jolánról és az FMS történetéről.