Lugosi Béla visszatér

MTI
2005.12.07. 12:10

A legfejlettebb digitális technikának köszönhetően Raul García spanyol rendező nagyszerű hangot talált az Edgar Allan Poe novellája alapján készült Az áruló szív című animációs filmjéhez - a gyilkos, aki nem tudja elviselni áldozata szívverésének zaját, az 1956-ban elhunyt Lugosi Béla, a felejthetetlen Drakula hangján szólal meg.

Lugosi Béla
Lugosi Béla

A rendező karakteres hangot keresett, és úgy gondolta: a horrorfilmek egykori sztárjáé felel meg legtökéletesebben a morbid szerephez. García internetes árverésen bukkant rá egy 1947-es, kiadatlan, 28 perces hangfelvételre, amely még abból az időből származott, amikor Lugosi monológokkal szerepelt az amerikai rádióban. Ebből a felvételből emelték ki a filmhez szükséges 9 percet - írta az El País című spanyol napilap.

Lugosi hangja nem az egyedüli vonzereje a rövidfilmnek. A rendező különleges, háromdimenziós technikát használt, és erős fekete-fehér kontrasztokat alkalmazott. A grafikát illetően hatott rá Alberto Breccia argentin képregényrajzoló stílusa és kisebb mértékben a hitchcocki feszültségteremtő környezet. A film már négy spanyolországi fesztiválon kapott díjat, és García reménykedik, hogy Oscarra is jelölik.