Német Filmnapok az Urániában Gryllus Dorkával

Index
2005.12.12. 13:41
Elsőízben rendez a German Films Német Filmnapokat az Urániában december 16 - 18. között. A hétvégi műsoron lesz egzotikus tájakon játszódó szerelmi dráma, kosztümös film az ifjú Schillerről, filmfőiskolások rövidfilmjei és egy igazi karácsonyi családi mozi beszélő jávorszarvassal a főszerepben, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.

Péntek este díszelőadáson Hermine Huntgeburth A fehér maszáj (Die weisse Massai) című alkotás vetítésével, a főszereplő, a Burkina Faso-i születésű Jacky Ido, és a rendezőnő jelenlétében veszi kezdetét a Német Filmnapok. Az első magyarországi Német Filmnapokat dr. Bozóki András kulturális miniszter nyitja meg, az ünnepélyes megnyitó háziasszonya Gryllus Dorka lesz. A fehér maszáj című bestseller filmadaptációját szeptember óta vetítik nagy sikerrel a német mozik. Hamarosan Magyarországon is látható lesz a sikeres svájci üzletasszony és a maszáj harcos szerelmének története a Fórum Hungary forgalmazásában.

A hétvégi vetítéseken A fehér maszáj mellett - melynek szombat esti vetítése után a nagyközönség is találkozhat a rendezővel és a főszereplővel - az Oscar-díjas Florian Gallenberg Az idő árnyékai (Schatten der Zeit) című Indiában játszódó love storyja és az Oscar-díjra jelölt Helmut Dietl A szerelem keresése és meglelése (Vom Suchen und Finden der Liebe) is a játékfilmes mezőnyt erősíti. Utóbbi forgatókönyvét a Parfüm szerzője, a kortárs német irodalom meghatározó alakja Patrick Süskind jegyzi, főszereplője pedig Moritz Bleibtreu a német mozi hazai közönség számára is ismert ifjú titánja (Szembesítés, A lé meg a Lola).

A tévéfilmeket a Schiller című kosztümös film képviseli, ami az egyik legnagyobb német költő kalandos életét mutatja be páratlan igényességgel. A Német Filmnapok díszvendége lesz az Urániában Martin Weinhart, a Schiller című film rendezője, a szombat esti vetítést közönségtalálkozó követi. Karácsonyi meglepetés is lesz: A karácsonyi jávorszarvas kalandjai című mesefilm. A német film legifjabb alkotói a Next Generation 2005 című rövidfilm összeállításban kaptak helyet . A 11 kisfilmből álló válogatást német filmfőiskolások hallgatói készítették.