Saron szakértője népszerűsíti Spielberget

Index
2005.12.19. 16:51
Steven Spielberg Saron miniszterelnök egyik szakértőjét Eyal Aradot kérte fel, hogy szervezze meg a München című film izraeli népszerűsítését. A szakértő a közelmúltban az izraeliek gázai kivonulásának megtervezésében vett részt. Arad első lépésként vetítést szervezett az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók özvegyeinek.

Az izraeli titkosszolgálat több magas rangú veteránja eközben úgy véli, Spielberg filmje túlságosan lekerekíti a dolgokat. "A valóság sokkal komorabb és bonyolultabb, mint amit a filmben látunk" - vélekedik Avi Dichter, a Shin Beth egykori vezetője.

A tengerentúlon ezzel szemben jól fogadták a Münchent: "Spielberg ezzel bizonyossá tette, hogy korunk egyik legnagyobb rendezője - írta James Berardinelli, amerikai kritikus. - A film több szinten is működik, és, akárcsak a Ryan közlegény megmentése, azon kevés műfaji filmek egyike, amelyek képesek túllépni a műfaji határokon, és teljesen új és erőteljes műalkotássá nemesednek. Komoly, felnőtt filmmel van dolgunk."