Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Wong Kar Wai lesz a zsűrielnök Cannes-ban

MTI
2006.01.04. 18:18
A Szerelemre hangolva című film kínai rendezője, Wong Kar Wai lesz a május 17. és 28. között megrendezésre kerülő 59. Cannes-i Fesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be szerdán az egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztivál szervezői.

A fesztivál első kínai zsűrielnöke első, forgatókönyvíróként a hongkongi televízió számára készült As Tears go by című filmmel már 1989-ben meghívást kapott Cannes-ba. Nyolc évvel később az Édes kettes című filmért a legjobb rendezésnek járó díjat vehette át a Croisette-n.

Az 1949 előtti Kínát felidéző Szerelemre hangolva című 2000-es filmje, illetve a 2004-ben forgatott, 2046 című alkotása egyöntetű kritikai és közönségsikert aratott.

A kínai rendező megtiszteltetve érezte magát a cannes-i szervezők döntése nyomán, és kijelentette: "türelmetlenül várom, hogy a többi zsűritaggal együtt élvezhessem a kortárs mozi legnagyobb tehetségeinek alkotásait". Még egy régi kínai közmondást is idézett: "Soha nem tudjuk előre megmondani, honnan fúj a szél, de mindig nyitva kéne hagyni az ablakokat". Wong Kar Wai zsűrielnökként "a lehető legszélesebbre szeretné nyitni az ablakokat".

A tavalyi Cannes-i Fesztiválon a zsűri Emir Kusturica elnökletével a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne A gyermek című alkotásának ítélte az Arany Pálmát.