New York Times: 'A Sorstalanság a legjobb holokausztfilm'

Index
2006.01.07. 13:44
A legjobb holokausztfilmnek nevezte a Sorstalanságot A. O. Scott, a New York Times vezető kritikusa, miután a filmet pénteken bemutatták a New York-i Forum Film moziban és miután szerdán a Village Voice is közölt a legdrágább magyar moziról egy lelkes beharangozást.

Scott szerint a mű vizualitása gyönyörű és egyedi. Miután Koltai Lajos Szabó István melletti operatőri munkásságát is méltatja, kiemeli, hogy a rendező távol tartotta a témát az olyan szentimentális, giccses feldolgozásoktól, mint Benigni Az élet szép című filmje. A Sorstalanságot Polanski A zongorista című Oscar-díjas munkájához hasonlítja.

A film "megdöbbentő és olykor abszurd humora" szerinte az élmények megéltségét bizonyítja. Leszögezi, hogy bár a téma "mindannyiunk ismerőse", a főhős, Köves Gyuri szemével azzal első alkalommal és különlegesen láthatjuk. A film szerinte egyszerre őrjítő és logikus, és egyszerre kalandfilm és szenvedéstörténet. "Eközben a csonttá és bőrré lesoványodott Gyuri szemei egyre nyitottabbak lesznek, egyre jobban látja a terrort, meglátja a gyönyörűséget a borzalomban és a túlélés esélyét" - írja.

Végül a kritikus leszögezi "a Sorstalanság továbbmegy azon a kérdésen, hogy mi hogyan viselkedtünk volna ebben a helyzetben, bemutatja, hogyan lehetett ezt a szörnyűséget mindennapos világgá tenni".