Neten a filmes örökség

Index
2006.01.10. 15:43
Tavasszal száz magyar játékfilm és több száz filmhíradó válik hozzáférhetővé bárki számára a NAVA-pontokon. A filmeket tavaly a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) és az informatikai tárca közös programjaként újították fel digitálisan, a minisztérium 55 millió forintos támogatásából.

A mostani, negyven évet felölelő "százas listán" nem feltétlenül a száz legjobb magyar film szerepel - tudta meg a Népszabadság Fazekas Eszter filmtörténésztől, az MNFA digitális felújításért felelős munkatársától. Többféle szempont alapján választották ki a műveket. A filmtörténész úgy véli, ha a lista még ötven filmmel bővülhetne, a korszak egész hazai filmművészetét képviselhetné. Tervezik a "budapesti iskola" néven elhíresült dokumentarista játékfilmek legjobbjai, valamint a nyolcvanas évek legjelentősebb munkáinak digitalizálását.

A NAVA-nál jelenleg a képlemezek megérkezését várják, ezt követően mintegy két hónap alatt tudják beilleszteni az anyagot saját rendszerükbe - értesültünk Kovács András Bálint igazgatótól. Ezután már előhívhatjuk a filmeket az említett "NAVA-pontokon" - jelenleg negyven könyvtár várja országszerte, hogy bekapcsolják ebbe a rendszerbe.