Az Elszánt diplomata kapta a legtöbb BAFTA-jelölést

Index
2006.01.19. 17:32
A ma nyilvánosságra hozott jelölések szerint a BAFTA idei versenyfilmjei közül az Elszánt diplomata tíz jelölést kapott. A Brokeback Mountain és az Ütközések pedig kilenc-kilenc kategóriában nyerhet egy hónap múlva, február 19-én Londonban, a Brit Filmakadémia díjainak kiosztásakor.

Az év legjobb brit filmje kategóriában az Elszánt diplomata, valamint a Büszkeség és balítélet mellett versenyez még a Wallace és Gromit című brit animációs film is. A legjobb nem angol nyelvű filmek kategóriájába beválogatták a marokkói Le Grand Voyage-ot. A legjobb színésznő kategóriában Judi Dench (Mrs Henderson Presents), Charlize Theron (North Country), Reese Witherspoon (Nyughatatlan) és Ziyi Zhang (Egy gésa emlékiratai) került, legjobb színész David Strathairn (Good Night, And Good Luck), Heath Ledger (Brokeback Mountain), Joaquin Phoenix (Nyughatatlan), Philip Seymour Hoffman (Capote) és Ralph Fiennes (Az elszánt diplomata).

Összesen hat kategóriában jelölték a Jane Austen azonos című regényéből készült legújabb filmadaptációt, a Büszkeség és balítéletet, melyet február 2-ától játszanak a magyar mozik. A King Kong három BAFTA jelölést kapott.

Spielberg filmje, a München dvd-másolásvédelem miatt nem kerülhetett be a jelöltek közé. A forgalmazó rossz régiókóddal ellátva küldte a kiadványokat a filmakadémia 5000 tagjának.