Magyar mozikban az Arany és Ezüst Medve-díjas film

2006.02.20. 13:57
Az idei Berlinálén fődíjas Grbavica és a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjas Guantanamo című film magyarországi forgalmazási jogait vásárolta meg a Budapest Film, ahogy Robert Altman Prairie Home Companion című moziját is. Mindhármat idén mutatják be.

Jasmila Zbanic rendező első filmjében a háború utáni Szarajevóban élő, egyedülálló anya, Esma próbálja feldolgozni 12 éves lányával, Saraval az apanélküliség traumáját, amit a fogantatás homályos körülményei is nehezítenek. A kislány háborús hősként gondol a papára, míg el nem jön az igazság pillanata, és édesanyja kénytelen szembesíteni a valósággal. Az anya szerepében látható Mirjana Karanovic A papa szolgálati útra ment és az Underground című Kusturica filmekből ismerős. A nemzetközi koprodukcióban készült dráma az ökumenikus zsűri díját is elnyerte az idei Berlinalén.

Michael Winterbottom Mat Whitecross társrendezővel közösen készítette a The Road to Guantanamo című munkát. A kevert műfajú, archív anyagokat, interjúkat megrendezett jelenetekkel ötvöző film négy pakisztáni származású angol fiú igaz történetét eleveníti fel. Asif, Ruhel, Shafiq és Monir 2001-ben Angliából Pakisztánba utaznak egyikük menyasszonyáért, ám útközben úgy döntenek, Afganisztánba mennek segíteni az ottani nehéz helyzetű embereken. Azon az éjszakán érkeznek Kandaharba, amikor az USA légiereje támadásba lendül.

A 81 éves Robert Altman sem távozott üres kézzel az idei berlini filmfesztiválról. A M.A.S.H., és a Játékos rendezőjének új komédiája, a Prairie Home Companion a Berliner Morgenpost olvasóinak díját kapta meg. Az 1974-től sugárzott, azonos című rádióshow egy bizonyos Garrison Keillor nevéhez fűzödött, és Amerika legkedveltebb rádióműsora volt egy időben. A történet arra az epizódra fókuszál, amikor Keillor és vendégei ráébrednek, hogy aznapi műsoruk lesz az utolsó.