Sára, Márió
2 °C
6 °C

Apjáról forgatott Ingrid Bergman lánya

2006.03.07. 12:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Isabella Rossellini Apám százéves címmel rövidfilmet forgatott Roberto Rossellini, az olasz neorealizmus nagy alakja születésének 100. évfordulójára. A filmet már bemutatták a torontói fesztiválon, ahol nagy sikert aratott.

"Elektra-komplexumom volt, lehet, hogy ma is van. Egyáltalán nem akartam megölni az anyámat, de kiskoromban kétségtelenül apám lánya voltam" - mondta Isabella az El País című spanyol napilapnak.

A fekete-fehér kisfilm forgatókönyvét ő írta, leveleket, egyéb dokumentumokat használt fel hozzá. Mint bevallotta, kilenc hónapig dolgozott rajta. A film rendezője a kanadai Guy Maddin és egyetlen szereplője maga Isabella. Ő játssza el a filmben megjelenő összes szereplőt, köztük Alfred Hitchcockot és Charlie Chaplint. Apja pedig egy nagy pocak alakjában van benne jelen, alakját ugyanis lánya gyerekként ehhez hasonlította, mivel Rossellininek óriási hasa volt.

A filmben Isabella sok mindent elmond apjáról, egészen odáig, hogy szinte minden tevékenységét, az evéstől, ivástól, olvasástól, filmjei kiterveléséig, az ágyban fekve végzett. Ő személyesíti meg a filmben Anna Magnanit is, akit apja Bergman kedvéért hagyott el, és édesanyját is, akire amúgy is nagyon hasonlít, és akit apjával való kapcsolatáról faggat.

Roberto Rossellini a II. világháború utáni nagy olasz filmes irányzat, a neorealizmus egyik legkiválóbb képviselője volt. Az ő munkája a Róma, nyilt város (1945), a Paisá (1946), és a Németország, O év (1948). 1977-ben hunyt el.