Horváth Putyi filmje díjat nyert Németországban

2006.04.12. 16:27
Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című játékfilmje a német külügyminisztérium díját nyerte el a wiesbadeni "goEast!" filmfesztiválon - számolt be a Magyar Filmunió az Indexnek. A közép- és kelet-európai filmművészetnek szentelt, kedd este véget ért seregszemlén a "kulturális sokszínűséghez hozzájáruló művészi eredetiségért" ismerték el Hajnóczy Péter regényének mozgókép-átiratát.

A halál kilovagolt Perzsiából című alkotást a wiesbadeni szereplésre a forgatókönyvet is jegyző rendező, Horváth Putyi és az operatőr-vágó Kodolányi Sebestyén is elkísérte; a díjat Horváth Putyi vette át a záróünnepségen. A 90 perces film premierje a tavalyi, 36. Magyar Filmszemlén volt. Az alkotást, amely a T. T. Filmműhelyben készült, s amelynek producere Tarr Béla volt, nemrég mutatták be a magyar mozik.

A frankfurti Német Filmintézet (DFI) által szervezett hatodik "goEast!" fesztiválon 17 országból több mint 150 alkotás tanúsította a régió élénk és egyéni filmművészetét; a nemzetközi zsűri elnöke Ulrich Gregor tekintélyes német filmtörténész és filmkritikus volt. A fesztiválon Cakó Ferenc, Kenyeres Bálint és Kocsis Ágnes egy-egy rövidfilmjét is műsorra tűzték.