Marina Vlady ruhátlanul a teljes Casanovában

MTI
2006.04.24. 09:40
Ötven év után megjelent DVD-n az egykori olasz botrányfilm, a Casanova kalandjai eredeti, teljes változata. A Steno által 1955-ben rendezett filmet egy hónapos forgalmazás után Olaszországban levették a mozik műsoráról, mivel - noha a film átment minden cenzori vizsgálaton, "szemérmetlennek, a közerkölcsöt és az illemet sértőnek" találták.

Az 50-es évek gyakorlata szerint a producereknek előzetesen be kellett mutatniuk a témát és a forgatókönyvet az olasz műsor-főigazgatóságnak, amely engedélyezte a francia-olasz koprodukciót. Igaz, azzal a feltétellel, hogy 22 jelenetet kivágnak belőle, és a Casanova kalandjai és szerelmei címet is szolidabbra kellett venni. A filmet megtekintette a filmesek Öncenzúra Bizottsága is, az utolsó, legdöntőbb állomás pedig a kormány cenzúrabizottsága volt. A filmnek ez szabad utat adott azzal a kikötéssel, hogy 16 éven aluliak nem nézhetik meg - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A film egy hónapig volt műsoron, amikor a trevisói Azione Cattolica tiltakozó levele eljutott a kormány illetékeseihez, akik egy 1923-as, Mussolini korából származó dekrétum alapján betiltatták A DVD készítői extraként csatolták azokat a jeleneteket, amelyek eleve a francia közönség számára készültek annak idején. Az ottani cenzúra ugyanis megengedőbb volt az olasznál. A néző ezek alapján összehasonlíhatja az olasz verziókkal. Láthatja például a főhőst alakító Gabriele Ferzettit, Marina Vladyt és Ursula Andresst ruhátlanul is, továbbá komikus fehérneműkbe és fátylakba burkolva.