Vajna szerint Magyarország vonzó filmes központ lehet

MTI
2006.04.27. 16:16
"Magyarország a világ egyik legizgalmasabb, legvonzóbb filmes központjává válhat, de ehhez filmbaráttá kell válnia" - mondta Andy Vajna producer az Amerikai Kereskedelmi Kamara csütörtöki üzleti fórumán. Vajna szerint Magyarország nem filmbarát.

"Hollywoodban egy film forgatásához azonnal megkapjuk az engedélyt, mert a hatóságok tudják, ez az üzlet az ő érdekeiket is szolgálja, ezért biztosítják a feltételeket, s a szükséges forgalomkorlátozást. Budapesten viszont az olyan producereknek, mint Steven Spielberg vagy én, akik dollármilliókat költünk el egy film forgatásakor, hálásnak kell lennünk az önkormányzatoknak, a kerületeknek azért, hogy megkapjuk a különféle engedélyeket. Az 56-os forradalomról most készülő filmem kapcsán viszont nagy segítőkészséget tapasztaltam" - hangsúlyozta a producer.

A magyar filmipart értékelve arról beszélt: Magyarországon nagyon erős filmgyártó iskola létezik, hiányoznak viszont a jó forgatókönyvírók, akik pedig ennek az üzletnek az alapját adják. Megjegyezte, hogy az etyeki filmstúdióban, amelyet Demján Sándorral közösen hoznak létre, ilyen tanfolyamokat is indítanak. A világ legnagyobb, Korda Sándor nevét viselő filmstúdiójának építése a közeljövőben elkezdődik.