Egyiptomi Filmnapok az Urániában

2006.05.03. 17:03
Az Egyiptomi Filmnapok keretében hét alkotást vetítenek csütörtöktől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban; az első alkalommal meghirdetett programot Bozóki András kulturális miniszter, Hisám ez-Zimaiti egyiptomi nagykövet és Bakos Edit, az intézmény igazgatója nyitja meg. A négynapos rendezvény filmjeit eredeti hanggal, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással vetítik.

A díszelőadáson Magdi Ahmed Ali Lányfejjel... című filmjét mutatják be. A program szerint a 2001-ben készült alkotás főszereplője egy középiskolás lány, aki héthónapos terhesség után nagynénje fürdőszobájában szüli meg gyermekét. A lányt kórházba szállítják, ahol öngyilkosságot kísérelt meg, míg szülei megpróbálják kideríteni, ki az apa.

A Szerelem Karnakban (Ali Reda, 1967) egy lányról szól, akinek legfőbb vágya, hogy bekerüljön egy híres koreográfus tánccsoportjába. Szerelmes lesz a férfibe, akit azonban gazdag vőlegénye bízott meg azzal, hogy vigyázzon rá a turné alatt. A film főszerepeit Mahmúd Reda koreográfus és Farída Fahmi táncosnő alakítja.

A föld (1969) című alkotást, amelyet az írásos összegzés szerint az egyiptomi filmkritikusok minden idők legjobb egyiptomi filmjének tartanak, Júszuf Sahín nyolc éven át készítette, Abdel-Rahmán as-Sarkávi regénye alapján. A cselekmény 1933-ban játszódik egy kis faluban, ahol az életet a föld és a víz határozza meg, ám egy nap csökkentik az öntözési kvótát, majd földeket kettészelve utat kezdenek építeni.