Dennis Hopper 70 éves

MTI
2006.05.15. 14:25
Május 17-én lesz hetvenéves a Szelíd motorosok főszereplőjeként ismert amerikai filmszínész, rendező.

Dennis Hopper Hollywood egyik fenegyereke, emellett legrendhagyóbb és legsokoldalúbb színésze a kansasi Dodge Cityben született 1936-ban. 1954-ben mutatkozott be a filmvásznon, a Johnny Guitar című westernben, ezt hamarosan követte a Haragban a világgal és az Óriás. Mindkettőben barátja, James Dean oldalán szerepelt, így alaposan megviselte annak váratlan halála. Dühöngött, összeveszett rendezőivel, így évekre feketelistára került Hollywoodban. A kényszerszünetet arra használta fel, hogy a híres New York-i Actor's Studióban képezze magát szakmailag. A hatvanas években B-kategóriás filmekben alakított negatív figurákat. A fordulat 1969-ben következett be, amikor a hippikorszak csúcsán Peter Fondával és Jack Nicholsonnal társulva - saját rendezésében - elkészítették a Szelíd motorosok című filmet. A független produkcióba Fondával 400 ezer dollárt fektettek be - a számukra is váratlan siker nyomán a pénz százszorosan térült meg, a bevételek 40 millió dollárra rúgtak és máig ez az egyik legsikeresebb független alkotás. A szakmai elismerés sem maradt el, Fonda és Terry Suthern társaságában Oscar-díjra jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Hopper 1971-ben dokumentumfilmet készített saját életéről.

Következő rendezése, Az utolsó mozi megbukott, és mivel a közönség nem, csak a Velencei Filmfesztivál zsűrije méltányolta, karrierje újfent megfeneklett. A szakmai kudarcot alkoholba és kábítószerbe fojtotta, ilyen karaktert formált meg Coppola Apokalipszis most című vietnami háborúval foglalkozó filmeposzában is. A visszakapaszkodást az 1980-as általa írt és rendezett, Neil Young egyik dalára épített Out of the Blue című filmmel kezdte meg. Hollywood újra érdeklődni kezdett iránta, David Lynch 1986-os Kék bársony című filmjével újra berobbant a köztudatba. A vad, pszichopata és mocskos szájú Frank Booth testhezálló szerepe életre galvánozta karrierjét, még abban az évben a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték A legjobb dobásban nyújtott alakításáért.

Tavaly két, eltérő műfajú alkotásban is feltűnt: játszott a Holtak földje című horrorban, illetve narrátora volt a Mély torok mélyén című dokumentumfilmnek. (Utóbbi az 1972-ben készült híres-hírhedt Mély Torok című pornófilm történetét és a körülötte fellángolt vitákat elevenítette fel.) Idén Hopper az NBC televízió a Pentagonban játszódó sorozatában vállalt főszerepet, a kilencvenes években a Nike sportszergyár reklámembereként is dolgozott.