Rendezői díjat kapott a Taxidermia

MTI
2006.06.11. 18:51
Rendezői díjat kapott az V. Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon Pálfi György, a Taxidermia alkotója. A Cannes-ban aratott siker után a magyar film ezt az ötezer euró értékű díjat is meghódította magának. A budapesti Filmszemle és a Cannes-i filmfesztivál után harmadszor közönség elé került alkotás szerzője kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta: szigorúan csak az esztétikai szempontokat és a minőséget vették figyelembe a produkció elkészítésekor. Annak ellenére, hogy egy nagyobb büdzséjű magyar film költségvetésének a duplája állt rendelkezésre (két millió dollár), nem kellett eleget tenniük a finanszírozók elvárásainak.

Minden esetben hasonlóak voltak a nézők reakciói: néhol erősek, néhol megosztottak, s ez egyezik az alkotói szándékkal - mondta Pálfi György, emlékeztetve, hogy a cél olyan filmet életre hívása volt, amiről mindenkinek van véleménye. Az volt a szándék, hogy őszinte, független filmet alkossanak, amely a konvencionálisnál erősebben fogalmaz.

A Taxidermia alulmaradt a tízezer eurós fődíjért vívott versenyben, a Transilvania trófeát Corneliu Porumboiu Volt, vagy nem volt? (A fost, sau n-a fost ?) című filmje kapta. A fiatal román rendező produkciója a forradalom után 16 évvel rekonstruálja három szereplőn keresztül a romániai rendszerváltozás eseményeit. A cselekmény nagy része egy filmstúdióban zajlik, maga az operatőr válik elbeszélővé. "Egyfajta tragikomédia jellemzi a filmet. Az emlékezés változékonyságát jelzi, hogy a történelmet ki-ki másképp éli meg, a film egyetemes érvényű, ezért a sajátosan hazai jellege ellenére külföldi közönség számára is érdekes lehet" - fogalmazott a rendező.