Erzsébet
1 °C
4 °C

Meghalt Gérard Oury francia filmrendező

MTI
2006.07.20. 23:37
Saint Tropez-i, dél-franciaországi otthonában csütörtökön elhunyt Gérard Oury 87 éves francia filmrendező, aki csaknem negyven éven át magáénak mondhatta a legnagyobb francia kasszasikert La grande vadrouille (Egy kis kiruccanás) című, 1966-ban készült második világháborús ellenállási komédiájával. 87 éves volt.

Oury vígjátékait több mint 50 millióan tekintették meg a mozikban és több mint 200 millióan a televízióban. Jacques Chirac francia elnök "a nevetés és a jókedv bajnokaként" méltatta a filmest, akinek nevéhez olyan alkotások is fűződnek, mint a Le corniaud (Az ügyefogyott) és a La folie des grandeurs (Felszarvazták őfelségét).

A Louis de Funes és Bourvil főszereplésével készült Egy kis kiruccanás 1966-ban felállított 17 milliós nézőcsúcsát csak a Titanic érte el és múlta felül, 1998-ban, Oury hat legnépszerűbb filmjének 50 millió nézője volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?