Tarr Béla retrospektív Szarajevóban

Index
2006.08.15. 13:21

Tíz magyar filmmel és Tarr Béla retrospektív sorozattal a műsoron rendezik meg a 12. szarajevói filmfesztivált augusztus 18. és 26. között- tájékoztatta az Indexet a Filmunió.

Tarr Béla díszvendégként érkezik Szarajevóba, a "Tribute to " retrospektív programot idén a világhírű magyar rendező munkásságának szentelik. Tarr Béla korábbi alkotásai mellett a világhírt hozó Kárhozat és Sátántangó, a Werckmeister harmóniák és legutóbbi alkotása, a Prológus című rövidfilm lesz látható.

A Szarajevó Szíve Díjért folyó játékfilm versenyre kilenc mű kapott meghívást, köztük Magyarországról Mészáros Péter legújabb filmje, a Kythéra. A szerelem szürke, reménytelen elmúlásáról; egy fiatal pár reklámok, prospektusok, olcsó kvízműsorok és tévés futballmeccsek között megélt mindennapi életéről szóló film világpremierje a múlt héten volt locarnói filmfesztiválon.

A dokumentumfilmek versenyében két magyar film is versenyez: Szirmai Márton Mecsek kincse, valamint Csáki László és Pálfi Szabolcs közös alkotása, az Egerszalók száll ringbe.

A rövidfilmeknél 300 nevezés közül választották ki a 16 versenyfilmet. Négy magyar alkotás gazdagítja a mezőnyt: Buvári Tamás Kivégzés, Sólyom Miklós Ebéd, Madarász István Előbb-utóbb, valamint Keményffy Tamás Szerencsés ember című alkotásai.

Az Európai Filmdíjra jelölt rövidfilm-válogatásban vetítik Kenyeres Bálint Before Dawn című munkáját, a film tavaly Szarajevóban elnyerte a legjobb rövidfilm díját. Versenyen kívül lesz látható Kocsis Ágnes Friss levegő, valamint Pálfi György Taxidermia című alkotása.

A 12. Szarajevói Filmfesztivál CineLink elnevezésű koprodukciós vásárára is kapott meghívást egy magyar projekt: Krigler Gábor és Sebő Ferenc Hátha ez a nap az utolsó címmel készülő filmterve.