Filmen szidják az Amerikai Filmszövetséget

2006.08.25. 10:11
A locarnói fesztiválon mutatták be az Oscar-esélyes Kirby Dick filmjét. Az Ez a film még osztályzásra vár (This Film Is Not Yet Rated) című alkotás az Amerikai Filmszövetség (MPAA) tevékenységével foglalkozik, jelenti az MTI.

"A rendezőt számos olyan függetlenfilmes segítette, aki saját művén keresztül szerzett tapasztalatokat a bizottságról. Az MPAA- 1968 óta bírálja el, hogy vannak-e egy filmben olyan részek, amelyeket cenzúrázni kell, illetve hogy korhatárhoz kell-e kötni megtekintésüket "- írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A bírálat ezúttal elsősorban a bizottság anonimitását érte. "Ha befolyásoktól mentesnek akarunk megőrizni egy elbíráló rendszert, nyilvánossá kell tenni azt, ez a demokrácia első szabálya. De olyan országban élünk, ahol hat társaság ellenőrzi a mozi 95 és a média 90 százalékát" - nyilatkozta a lapnak Dick. Az MPAA a filmnek végül az NC-17-es minősítést adta, vagyis csak 17 éven felüliek láthatják.

A filmhez végzett nyomozás eredményéről Dick elárulta, hogy a bizottságban nincsenek igazi filmszakértők, a tagok inkább az átlagszülő kategóriájába tartoznak. Ők általában szemet hunynak az erőszakos jelenetek felett, de a szex ábrázolását nem tűrik. Az értékeléshez nem kapnak szakmai útmutatást, viszont, mint a rendező mondta, "tanácsokkal befolyásolják őket, és a tagok közül többen feloldhatatlan érdekkonfliktusba keverednek, mert maguk is a rendszer részei".