Filmemlékezet Fesztivál az Örökmozgóban

2006.08.31. 09:06
Olivier Assayas francia rendező lesz a vendég a szeptember 16-tól kezdődő X. Filmemlékezet Fesztiválon a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban, írja az MTI.

A fesztivál nyitófilmje két francia mozgókép, A kaméliás hölgy (1911) és a Jeanne Doré (1916). Olivier Assayas rendezései közül a nézők az Irma Vep, az Augusztus elején, szeptember végén, a Zűrzavar, a Tiszta, az Érzelmek útvesztői, a Démoni szerető, valamint a "Paris, je t'aime" című alkotást láthatják.

A fesztiválon Bódy Gábortól a Psyché, a Kutya éji dala és az Amerikai anzix szerepel, míg Korda Sándor halálának 50. évfordulója tiszteletére Az aranyember, a Marius, a VIII. Henrik magánélete, A trónörökös és a Lady Hamilton című alkotást tűzik műsorra.

A francia Jacques Becker születésének 100. évfordulója alkalmából a Párizs és a tavasz, a Montparnasse 19 és a Miénk az élet, a 120 éve született olasz Carmine Gallone-tól pedig a Pompei pusztulása, a Szerelmes idők és a Trubadúr szerepel a progamban. A nyolcvan éve született japán Immamura Sohei munkáiból a 11'09'01 - Szeptember 11., a Fekete eső, a Rovarasszony és a Narajamo balladája látható az Örökmozgóban.

Az angol free cinema irányzatának "terméséből" kilenc alkotás tekinthető meg. Tony Richardson két rendezése, a Dühöngő ifjúság és A hosszútávfutó magányossága, továbbá a Hely a tetőn, az Alul semmi, a Szombat este, vasárnap reggel, az Ez is szerelem, az Egy ember ára, a Darling és a Titkok és hazugságok került az ez évi válogatásba.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményéből is pereg három alkotás az idei Filmemlékezet Fesztiválon: Kertész Mihály Jön az öcsém és ifj. Uher Ödön Júdás fiai című munkája, valamint a Hunyadi és Czilleiek című szerb film.