Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Super 8 mm fesztivál Szegeden

2006.09.06. 13:33
"A Super 8-as filmkultúra népszerűsítésére életre hívott fesztivált immár ötödik alkalommal rendezik meg a Tisza-parti városban azzal a céllal, hogy a hazai amatőr, félprofi és profi alkotók évente egyszer bemutathassák az általuk készített, illetve gyűjtött filmeket" - mondta el az MTI-nek Rózsa Péter, a rendezvény egyik megálmodója.

A fesztivál csütörtökön este egy performance-szal kezdődik, ami az Oscar-díjkiosztókat parodizálja. Ezen az estén mutatják be a szegedi Belvárosi Moziban Sándor Zsolt Leves című filmjét. A premierre a szereplők és a rendező limuzinokkal érkeznek, majd vörös szőnyegen vonulnak be az épületbe, ahol Super 8-as kamerák és fotósok hada várja őket.

Pénteken este a mozi teraszán világcsúcsot próbálnak felállítani a fesztivál résztvevői. Egyszerre harminc Super 8-as vetítő fogja a filmeket az egymás mellett fölállított vásznakra vetíteni.

A vasárnapig tartó fesztiválon több helyszínen is vetítenek Super 8-as technikával készült alkotásokat. A legkisebbek zongora kísérettel nézhetnek rajzfilmeket, válogatásokat vetítenek a III. Fehérvászon Függetlenfilm Fesztiválon és a Mediawave-en bemutatott Super 8-as alkotásokból, valamint a privát filmmúzeum gyűjteményéből.

Esténként a Super 8-as Akrobatacsoport és az S8- Improv. Csoport ad elő analóg technikával készült multimédiás performace-okat, de a Matthew Mitchell trió és The Trousers együttesek koncertjeiről sem hiányozhatnak majd a Super 8-as filmek.