Auguszta
-7 °C
0 °C

A Grbavica indul az Oscarért

Index
2006.09.19. 14:30

A Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjat nyert Grbavicát nevezi Bosznia - Hercegovina az idei Oscar legjobb idegennyelvű film kategóriájába. A Grbavica hazai forgalmazója a Budapest Film.

Jasmila Zbanic bosnyák-horvát-osztrák-német koprodukcióban készült filmjének vetítési jogát már 45 ország megvette, és a közelgő Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is vetíteni fogják a Contemporary World Cinema szekcióban. A film a háború utáni Szarajevóban élő egyedülálló anyáról, Esmáról és 12 éves kislányáról, Sararól szól. A film az ökumenikus zsűri díját is elhozta a Berlini Filmfesztiválról.

A legjobb idegennyelvű Oscart 2002-ben a szintén bosnyák Danis Tanovic Senkiföldje című filmjének ítélték, amely előzőleg Golden Globe díjat nyert, és a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést is besöpörte 2001-ben Cannes-ban. Az ellenséges frontvonalak közé szoruló bosnyák és szerb katona bizarr története Bosznia-Hercegovina filmművészetének egyik legtöbbet honorált, összesen 42 díjjal büszkélkedhető alkotása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!