Újságban cáfolják a Borat-filmet

Index
2006.09.28. 16:58

A kazah kormány egy szokatlan lépést tett tegnap: négy oldalban mutatták be országukat és cáfolták a Borat-film állításait a New York Timesban, írta a Guardian. Hiába találták szórakoztatónak a filmet sokan, a kazahoknak nem tetszik. Amióta Borat először feltűnt, folyamatosan tiltakoznak és perrel fenyegetőznek. A kazah elnök, Nursultan Nazarbayev tegnap Amerikába érkezett a film miatt, és azért, hogy találkozzon George W. Bush amerikai elnökkel.

A Borat: Az amerikai kultúra tanulmányozása Kazahsztán dicső népének okulására című film többek között ezeket állítja Kazahsztánról: a babona földje, vallási intolerancia és politikai elnyomás van, ráadásul renegeteg kecske. Csupa hibás kép, amit a Borat című film sugall. Kazahsztán fémekben gazdag és fejlett ipara van, előretekintő, modern nemzet erős gazdasággal, ami vonzó a külföldi befektetők számára.

A film kigúnyolja a a közép-ázsiai nemzetet: Borat Sagdyev, kazah újságíró elutazik Amerikába, hogy a helyi szokásokról készítsen riportot. Borat a húgát a közönségnek: "az ország negyedik legjobb kurvája egész Kazahsztánban", majd bemutatja a város egyik szokását, a "a zsidók futását", ami a pamplonai bikafuttatás egy változata. Borat Amerikában elengedte a tyúkokat a metróban, majd rosszul énekelte el az amerikai himnuszt.