Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Iványi filmje kíséri a Takeshis'-t

2006.10.13. 10:35
Iványi Marcell 12 perces rövidfilmje, a Ballada kíséri Takeshi Kitano legújabb játékfilmjét, a Takeshis'-t. A két alkotást október 26-án kezdik vetíteni a hazai mozik.

A Ballada egy zárt közösség lakóinak kegyetlen történetét meséli el. A forgatókönyvet a olasz festő, Giuseppe Pellizza 1901-es festménye, az Il quarto stato ihlette. A hatalmas méretű festményen egy parasztfelkelés résztvevői menetelnek megállíthatatlanul a néző felé. A film ezeket a szereplőket kelti életre és kreál balladisztikus történetet köréjük, újrateremtve a festmény vizuális világát.

A rendező a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végezte filmes tanulmányait. Első munkájával, a hatperces Széllel 1996-ban elnyerte Cannes-ban a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, majd a filmmel közel hetven fesztiválon szerepelt szerte a világban. 2000-ben ösztöndíjat nyert a párizsi Cinéfondation rezidenciájára.

A Ballada 2005-ben készült az Inforg Stúdió és a brüsszeli Limited adventures koprodukciójában. Nemzetközi bemutatóját a 62. Velencei Nemzetközi Filmművészeti Mustrán tartották. Az alkotás számos további filmfesztiválra meghívást kapott, eddig Szlovákiában, Isztambulban, Kolozsváron, Szolnokon, Szicíliában és Marosvásárhelyen is mutatták, hazai forgalmazója a Budapest Film.